Ovenschotels worden aan hoge temperaturen blootgesteld in de oven, daarom moeten ze gemaakt zijn van hittebestendig materiaal. Daarnaast moet het materiaal goede warmtegeleidende eigenschappen hebben. Ovenschotels zijn meestal gemaakt van glas, porselein, keramiek, steengoed, emaille, roestvrij staal of siliconen. Elk van deze materialen heeft specifieke eigenschappen. Afhankelijk van welke van deze eigenschappen voor u belangrijk zijn bij de aanschaf van een ovenschaal, wordt het ene of het andere materiaal aanbevolen:
Glasvormen behoren tot de meest populaire ovenschotels. Ze zijn hittebestendig, geschikt voor de magnetron en kunnen ook in de vriezer worden bewaard. Omdat ze doorzichtig zijn, kunt u de binnenkant van de schaal zien en zo de voortgang van het koken volgen zonder de oven te hoeven openen.
Porseleinen vormen zien er visueel zeer elegant uit en zijn daarom geschikt voor zowel koken als serveren. Ze kunnen ook in de magnetron worden gebruikt, zijn bestand tegen krassen en snijden en zijn lichter dan keramische vormen.
Steengoed- en keramische vormen hebben uitstekende warmte-eigenschappen en zijn geschikt voor oven, magnetron en vriezer. Ze zijn verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren en zijn vaak goedkoper dan porselein.
Emaillevormen zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook veel voordelen: het bijzonder hittebestendige, duurzame en snijbestendige materiaal geleidt de warmte zeer snel, maar reageert ook snel op verminderde warmte. Het is ideaal voor gelijkmatig koken. Even hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden zijn roestvrijstalen vormen. Het roestvrije materiaal is hittebestendig, onbreekbaar en daardoor extreem duurzaam.
Ook siliconenvormen zijn onbreekbaar omdat ze heel gemakkelijk kunnen worden gebogen. Dankzij hun flexibiliteit is de inhoud gemakkelijk uit de vorm te halen en blijft er bijna niets aan kleven. Siliconenvormen zijn licht en kunnen na eenvoudige reiniging gemakkelijk worden opgevouwen en ruimtebesparend worden opgeborgen.