Borstels met een Soft-Touch-handgreep liggen prettig in de hand en vergemakkelijken zo het schoonmaken van de vaat. Dit is vooral merkbaar als u regelmatig grote hoeveelheden servies, potten of pannen met de hand afwast.
Er zijn verschillende borstelharden (zacht, medium, hard) die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Terwijl zachte borstels eerder geschikt zijn voor delicaat servies, hebben potten en pannen vaak hardere borstels nodig om mogelijke aangekoekte resten te verwijderen. Sommige borstels hebben een geïntegreerde krabber op de borstelkop die u kunt gebruiken bij bijzonder hardnekkig vuil, zoals ingebrande of ingedroogde voedselresten. Let op: Bij gecoat servies moet u er absoluut op letten dat de coating niet loskomt door te hard schoonmaken of contact met scherpe randen!
Borstels met siliconenborstels zijn bijzonder populair. Deze reinigen elk oppervlak zacht (zonder krassen) en effectief. Ze worden beschouwd als bijzonder robuust en duurzaam omdat er bijna niets aan blijft kleven. Dit vermindert het risico op bacteriën en onaangename geuren en bespaart tijd, moeite en water, omdat het lastige reinigen van de borstels niet nodig is. Over het algemeen is het voldoende om de borstels met heet water af te spoelen. Voor desinfectie kan de borstel eenvoudig in kokend water worden geplaatst.
Sommige borstels zijn expliciet geschikt voor Thermomix & Co. - als u dergelijke apparaten gebruikt, let dan bij het kopen van de afwasborstel op een bijbehorende aanduiding.
Niet alleen het borstmateriaal, maar ook de vorm van de handgreep verschilt van model tot model en moet naar behoefte worden gekozen. Voor het afwassen van platte borden, schalen en potten worden bijvoorbeeld borstels met licht gebogen handgrepen aanbevolen, waarbij de borstels aan de rand van de borstel iets naar opzij uitsteken. Aan de andere kant zijn afwasborstels met borstelharen die naar alle kanten uitsteken eerder geschikt voor kopjes, glazen en flessen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ook de grootte van de borstelkop kan variëren.
Een afwasborstel zonder steel, waarbij de borstelharen direct aan de handgreep zijn bevestigd, wordt vaak een schuurborstel of alles-in-één borstel genoemd. Het heeft een platte, maar redelijk grote borstelkop waarmee bakplaten, ovenschalen of grote pannen en potten goed kunnen worden gereinigd.
Afhankelijk van hoeveel ruimte u in uw keuken heeft, zijn er verschillende opbergvormen mogelijk. Leg de natte afwasborstel in geen geval in een lade. Door de vochtigheid kunnen daar kiemen en schimmel ontstaan. Afwasborstels met een zuignap kunnen ruimtebesparend rechtop worden gedroogd. Als u uw afwasbenodigdheden liever aan een rek ophangt, zijn modellen met een ophangoog of ophangband aan te bevelen.