Ontvang nu €5 korting** - Voordeelcode: BESPAREN5

Voorwaarden

*Uw tegoedbon ter waarde van € 5 is slechts eenmalig geldig vanaf een minimaal aankoopbedrag van € 39 bij een bestelling tot en met 23-06-2024. Uitbetaling in contanten is niet mogelijk. De actie is niet overdraagbaar en geldt niet in combinatie met andere acties of bij samenwerkingspartners. De voordeelcode moet bij de bestelling worden vermeld. Wanneer het uiteindelijke aankoopbedrag door herroeping lager is dan het vereiste minimale aankoopbedrag, behouden wij ons het recht voor de tegoedbon te annuleren. In dat geval moet de waarde van niet-geretourneerde artikelen volledig worden betaald. De tegoedbon kan niet worden gebruikt voor reeds geplaatste bestellingen. Cadeaubonnen, boeken en tijdschriften zijn uitgesloten van de actie.

logo

Alles voor vogels

15 artikel(en)
Sorteren op

Koopgids - Vogelbenodigdheden

Welke voederplaats is geschikt voor vogels?

Als het gaat om dierenbenodigdheden voor wilde vogels, staat de vraag over voeding bovenaan de lijst voor veel dierenliefhebbers. Veel mensen plaatsen een vogelhuis of een voederstation in hun tuin om inheemse zangvogels een veilige voedselbron te bieden. Met de diversiteit aan vogelbenodigdheden is de keuze echter niet eenvoudig. Over het algemeen zijn er verschillende soorten voederplaatsen te onderscheiden: In veel tuinen vind je het klassieke vogelhuis, dat zowel jong als oud aanspreekt vanwege zijn mooie uiterlijk en uitnodigt om merels, pimpelmezen, groenlingen, huismussen en koolmezen te observeren. Het huis heeft echter regelmatig schoonmaak nodig. Hiermee voorkom je dat het vogelvoer wordt verontreinigd door uitwerpselen en ziekteverwekkers zich onder de vogels verspreiden.

Tip: Maak minstens een keer per week de bodem van het vogelhuis schoon. Bij droog weer is het voldoende om de bodem af te vegen. Als het voer nat is geworden, moet je het samen met de restanten met water en een borstel verwijderen. Gebruik absoluut geen chemische reinigings- en desinfectiemiddelen, deze kunnen schadelijk zijn voor de dieren.

Minder onderhoudsintensief zijn hangende voederstations zoals silo's, die van buitenaf door de vogels worden benaderd en gebruikt. Ze hebben als voordeel dat het voer beschermd is tegen regen en vocht en dat ziekteverwekkers niet zo gemakkelijk kunnen worden overgedragen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk van bovenaf met voer worden bijgevuld. Ze moeten echter op een goed zichtbare plek worden geplaatst, zodat de vogels van alle kanten goed zichtbaar zijn en er geen roofdieren zoals katten kunnen naderen. Overigens, voor degenen die van de klassieke huisstijl houden maar toch de voordelen van een voederstation willen, zijn er ook voederstations in de vorm van een huisje - ze zijn even plezierig voor mens en dier.

Belangrijk: Om te voorkomen dat vogelvoer met een hoog vetgehalte, zoals mezenbollen of vetvoermengsels, in de zomer snel bederft, moet je altijd slechts zoveel in de silo of het vogelhuisje doen als de vogels binnen twee dagen kunnen eten.

Goed om te weten: Voordat je beslist over een voederhuis of een hangende silo, is het de moeite waard om naar de tuin te kijken en te observeren welke zangvogels daar verblijven. Want niet elke voederplaats is automatisch geschikt voor elke vogel. Bijvoorbeeld, mezen, spechten en boomklevers geven de voorkeur aan hangende voederstations waar ze soms ondersteboven aan kunnen slingeren. Merels, goudvinken, roodborstjes en vinken geven daarentegen de voorkeur aan permanent gemonteerde voederplaatsen zoals vogelhuizen, die ze kunnen bezoeken voor ontspannen eten.